قالب اکسترودر چیست؟ | معرفی + کاربردها

یکی از روش‌های کاربردی و رایج برای شکل دادن به مواد پلاستیکی و تولید پروفیل استفاده از روش اکستروژن است. قالب اکسترودر نیز وسیله‌ای برای شکل دادن به مواد پلاستیک مایع است که در ادامه شیوه نصب و استفاده از این قالب و مدل‌های مختلف آن را با هم بررسی خواهیم کرد.

به صورت کلی در فرآیند اکستروژن ماده خام پلاستیک، به وسیله پیچ‌های دور دستگاه و در اثر حرارت ذوب شده و در ادامه مسیر به قالب اکسترودر می‌رسند و با ریختن در قالب به فرم نهایی خود تبدیل می‌شوند.

قالب اکستروژن

ساخت پلاستیک به روش اکستروژن چگونه انجام می شود؟

اگر به صورت جزئی بخواهیم به توضیح این روش بپردازیم باید گفت سیلندر ماردون دستگاه اکسترودر، به وسیله یک موتور و گیربکس شروع به حرکت می کند و به وسیله عوامل خارجی شروع به گرم شدن می کند. مواد پلیمری (پلاستیکی) از طریق قیف مخصوص که به آن قیف تغذیه می گویند، به داخل دستگاه می روند. پس از اینکه به وسیله حرارت این مواد ذوب شدند، با فشار به بیرون دستگاه هدایت شده و با کمک قالب اکسترودر می توان فرم دلخواه را به آن‌ها داد.

در نهایت محصول خروجی می تواند قطعات مختلف پلاستیکی در اشکال و اندازه های گوناگون به صورت توپر یا توخالی باشد. با استفاده از این روش می توان انواع لوله، ورق های پلاستیکی، قطعات پلاستیکی گوناگون و… را طراحی و تولید کرد.

ساخت قطعات پلاستیکی

انواع دستگاه اکسترودر

همانطور که گفتیم برای تولید پلاستیک به وسیله قالب اکسترودر باید از دستگاه اکسترودر که آن را به صورت تک مارپیچ یا دو مارپیچ می‌سازند استفاده کرد.

اکسترودر تک مارپیچ

انعطاف پذیری اکسترودرهای تک مارپیچ بسیار بالا بوده و بررسی و انجام فرآیند داخلی در آنها ساده تر است. به صورت خلاصه فرآیند تولید در این روش به این صورت است:

در بخش اول مواد به صورت گرانول یا پودری وارد قیف تغذیه می شوند تا گرمای مورد نیاز به آنها داده شود. در صورتی که این مواد به روش دیگری به جز گرانول یا پودری مورد استفاده قرار گیرند، بخش قیف تغذیه وجود نخواهد داشت. در ادامه مواد به بخش مرکز تراکم هدایت می شوند. 

سپس این مواد وارد سیلندر شده و از آنجا به صافی و سرعت شکن می روند. می توان گفت مهم ترین بخش دستگاه اکسترودر تک مارپیچ، صفحه صافی آن است. صافی بعد از مارپیچ قرار می گیرد و وظیفه جداسازی مواد ناهمگن و ناخالصی ها را از مواد مذاب دارد. به دلیل سرعت و شتاب بالایی که مواد ذوب شده هنگام خروج از مارپیچ دارند، ممکن است با رسیدن به صافی این قطعه بشکند، به همین دلیل معمولا درون دستگاه از قطعه ای به نام سرعت شکن استفاده می کنند تا سرعت خروج مواد را کاهش دهد.

در نهایت بعد از این مراحل مواد ذوب شده از دستگاه خارج شده و وارد قالب اکسترودر می شوند. بعد از تولید محصول به دلیل اینکه این مواد حرارت بالایی دارند و استحکام کافی ندارند، توسط غلتک های بیرون برنده که در واقع نوار نقاله در حال حرکت است، جهت جلوگیری از دفرمه شدن به درون حمام آب که باعث خنک شدن آنها می شود هدایت شده و در آنجا از استحکام کافی برخوردار می شوند.

نحوه کار قالب اکسترودر

جهت کسب اطلاع از جدیدترین لیست قیمت ها و مشاوره رایگان قبل از خرید می توانید با متخصصان ما تماس بگیرید

 برای مشاوره رایگان نصب و هرگونه سوال فنی می توانید با این شماره تماس بگیرید

اکسترودر دو مارپیچ

در حالت‌های ساده و برای تولیدات قطعات ابتدایی استفاده از اکسترودر تک مارپیچ کفایت می‌کند. اما برای تولیدات پیچیده این دستگاه جوابگو نیست و باید از اکسترودر دو مارپیچ برای این تولیدات استفاده کرد. در این مدل می توان با در نظر گرفتن جهت چرخش وضعیت و استقرار دو مارپیچ نسبت به هم حرکت های جدید را جایگزین و محصول متفاوتی را تولید کرد. حالت‌های مختلف حرکت دو مارپیچ در کنار هم عبارتند از: حرکت همسو، حرکت معکوس، شانه‌ای، غیر شانه‌ای و شانه فشرده. مارپیچ های دو محور دو ویژگی بزرگ دارند که عبارت است از : افزایش شدت انتقال مواد و تمیز شدن پلاستیک به صورت خودکار.

قالب اکسترودر

مهم ترین تجهیزات جانبی دستگاه اکسترودر

طبعا هر دستگاهی برای داشتن تولیدات بهتر و رسیدن به حالت ایده آل تغییراتی داشته و تجهیزاتی را تحت عنوان تجهیزات جانبی در کنار دستگاه اصلی فراهم کرده تا هم سرعت انجام کار و تولید محصول افزایش یابد و هم کیفیت محصول بالا رود. دستگاه اکسترودر نیز تجهیزات جانبی دارد که برخی از آنها را در اکسترودر تک مارپیچ نام بردیم. به صورت کلی این تجهیزات جانبی شامل :

حمام خنک‌کننده

پس از خروج محصول نهایی از قالب اکسترودر، به دلیل داغ بودن و حرارت بالا، پروفیل پلاستیکی می تواند دفرمه شود که برای حل این مشکل با استفاده از حمام خنک کننده مخصوص که از سیستم آب خنک و سردکن بهره می برد می توان جلوی دفرمه شدن قطعات را گرفت.

غلتک‌ خروجی

با کمک نوار نقاله های مخصوص که به آنها غلتک خروجی می گویند، قطعات خارج شده از قالب را به سمت حمام خنک کننده هدایت می کنند. اینکار از دفرمه شدن پروفیل های پلاستیکی جلوگیری می کند.

کالیبراسیون خلا

برخی از قطعات تولیدی دارای تلرانس بسته ای هستند، یعنی از نظر ابعاد باید کاملا دقیق و بدون خطا باشند، همچنین باید در نظر داشته باشید که در برخی موارد به دلیل وجود ناخالصی های کوچکی در محصول ممکن است حباب هایی میان آن تشکیل شود. در اینگونه موارد با کمک کالیبراسیون خلا، قطعات از داخل این دستگاه عبور کرده و باعث می شود این حباب ها به سمت بیرون هدایت شوند و تلرانس ابعادی محصول کاهش می یابد.

اکستروژن هم زمان و دستگاه تغییرات

در صورتی که نیاز به ترکیب دو ماده با دو رنگ مختلف به صورت همزمان باشد، از دستگاه هم زمان استفاده می کنند. همچنین پس از تولید محصول نهایی ممکن است نیاز به ترکیب و ایجاد شکل های خاصی از محصول باشد که با کمک دستگاه تغییرات خروجی هایی را به منظور مته کاری، شفاف کردن و … بر روی محصول ایجاد می کنند.

پارس درایو فروشنده قالب اکسترودر در تهران

با توجه به نیاز  روز افزون در تولید پلاستیک و پروفیل های پلاستیکی، باید از تجهیزات با کیفیت که عمر مصرف طولانی و نیاز به تعمیرات کمتری دارند استفاده کرد. گروه پارس درایو با توجه به همین موضوع اقدام به فروش قالب اکسترودر در سراسر ایران کرده است. برای خرید و کسب اطلاعات دقیق از انواع محصولات با کارشناسان ما در تماس باشید.

2 thoughts on “قالب اکسترودر

  1. فاطمه کربلایی says:

    سلام وقتتون بخیر. برای ساخت قطعات پلاستیکی از چه نوع دستگاه اکسترودری استفاده میشه؟

  2. manager.b says:

    سلام وقت شما هم بخیر
    در حالت‌های ساده و برای تولیدات قطعات ابتدایی استفاده از اکسترودر تک مارپیچ کفایت می‌کند. اما برای تولیدات پیچیده این دستگاه جوابگو نیست و باید از اکسترودر دو مارپیچ برای این تولیدات استفاده کرد. در این مدل می توان با در نظر گرفتن جهت چرخش وضعیت و استقرار دو مارپیچ نسبت به هم حرکت‌های جدید را جایگزین و محصول متفاوتی را تولید کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *