الکتروموتور AC چیست

الکتروموتور های AC یکی از الکتروموتور هایی هستند که با استفاده از برق AC تغذیه می شوند. این نوع الکتروموتور ها به طور گسترده ای برای تأمین انرژی دستگاه های مختلف استفاده می شوند زیرا کنترل آنها آسان است و ویژگی هایی دارند که می توانند با هزینه کم پیکربندی شوند. با اتصال الکتروموتور به منبع تغذیه به راحتی و با هزینه کم می توان الکتروموتور های AC را راه اندازی کرد. قطعات به کار رفته در الکتروموتور های AC همانند موتور الکتریکی DC است با این تفاوت که الکتروموتور AC کموتاتور ندارد اما بلبرینگ دارد. برای خنک شدن الکتروموتور هنگام چرخش شفت نیر بر روی برخی الکتروموتور ها فن نصب می شود. موتورهای AC به صورت تکفاز و سه فاز کار می کنند.

الکتروموتور

مزایا و معایب الکتروموتور AC

مزایا

  • کم هزینه
  • تغییر سرعت
  • ضریب قدرت بالا
  • قابل اعتماد

معایب

  • ناتوانی در کار با سرعت کم
  • کنترل موقعیت ضعیف
  • تولید جریان گردابی

الکتروموتور تک فاز

همانطور که از نامشان پیداست، این الکتروموتور ها با منبع تغذیه تک فاز کار می کنند. موتورهای القایی تک فاز به طور گسترده ای در برنامه های کم مصرف مانند لوازم خانگی مورد استفاده قرار می گیرند. ابعاد آنها کوچک بوده و ساخت آنها ارزان تر است. این الکتروموتور ها را موتورهای کسری نیز می نامند ، زیرا بیشتر این الکتروموتور ها با ظرفیت کسری از کیلو وات ساخته می شوند. این موتورها خود تحریک نمی باشند.

الکتروموتور سه فاز

مانند هر موتور الکتریکی، یک موتور القایی ۳ فاز دارای استاتور و روتور است. استاتور دارای یک سیم پیچ ۳ فاز است (سیم پیچ استاتور نامیده می شود). فقط سیم پیچ استاتور از منبع ۳ فاز تغذیه می شود. سیم پیچ روتور ولتاژ و قدرت خود را از سیم پیچ استاتور با انرژی خارجی از طریق القای الکترومغناطیسی می گیرد.

 

مقایسه بین الکتروموتور تکفاز و سه فاز القایی

  • موتورهای القایی تک فاز در ساخت ساده، قابل اعتماد و مقرون به صرفه اما قدرت موتورهای الکتریکی سه فاز از تکفاز بیشتر است
  • ضریب توان الکتریکی موتورهای القایی تک فاز در مقایسه با موتورهای القایی سه فاز کم است. یعنی برای یک مقدار توان ورودی یکسان موتورالقایی تکفاز ۵۰ درصد خروجی موتور القایی سه فاز را دارد.
  • گشتاور راه اندازی برای موتور القایی تک فاز، کم است.
  • بازده موتورهای القایی تک فاز در مقایسه با موتورهای القایی سه فاز کمتر است.
  • موتورهای القایی تک فاز موتور خود راه انداز ندارند درحالیکه موتورهای سه فاز این قابلیت را دارند.

آشنایی با نحوه عملکرد موتور AC

موتورها از نظر منبع تغذیه به دو دسته جریان مستقیم و جریان متناوب تقسیم می شوند. موتورهای جریان مستقیم، همانطور که از نام آن ها پیداست، از جریان مستقیم برق را بدون نوسان و در یک اندازه ثابت استفاده می کنند. اما موتورهای متناوب برق را به صورت سینوسی و با تغییر مقدار جریان دریافت می کنند. همچنین در برق متناوب، جهت جریان به صورت مداوم و در لحظه بارها عوض می شود. 

در واقع در یک موج سینوسی، جریان در اوج قرار می گیرد، سپس کاهش می یابد و به صفر می رسد. بعد از آن در جهت منفی تا اوج پیش می رود و مجددا به صفر باز می گردد. این نمودار دائما تکرار می شود. حال متناسب با همین جریان در جهت منفی، مثبت یا صفر، نیروی تولیدی توسط سیم پیچ الکترومغناطیسی یک موتور جریان متناوب نیز کاهش یا افزایش می یابد.

الکتروموتور

جهت کسب اطلاع از جدیدترین لیست قیمت ها و مشاوره رایگان قبل از خرید می توانید با متخصصان ما تماس بگیرید

 برای مشاوره رایگان نصب و هرگونه سوال فنی می توانید با این شماره تماس بگیرید

آیا موتور القایی همان موتور AC است؟

بله موتور القایی یک نوع و زیرمجموعه ای از انواع موتورهای جریان متناوب است. اما ساختار و نحوه عملکرد آن با سایر انواع موتورها می تواند تفاوت داشته باشد. موتورهای القایی یا آسنکرون به دلیل عدم اتصال مستقیم روتور به جریان از نیروی القای الکترومغناطیسی برای چرخش استفاده می کنند. اتصال منبع تغذیه در این موتورها مستقیما به استاتور است. بنابراین تمام توان مورد نیاز برای چرخش روتور و شفت در این نوع از موتورها مستقل از منبع تغذیه و از طریق القای الکترومغناطیسی تأمین می شود. نقطه اصلی تفاوت موتور القایی یا آسنکرون با سایر موتورهای جریان متناوب دقیقا همین است.

 

موتور AC

آشنایی با نحوه عملکرد موتور AC

موتورها از نظر منبع تغذیه به دو دسته جریان مستقیم و جریان متناوب تقسیم می شوند. موتورهای جریان مستقیم، همانطور که از نام آن ها پیداست، از جریان مستقیم برق را بدون نوسان و در یک اندازه ثابت استفاده می کنند. اما موتورهای متناوب برق را به صورت سینوسی و با تغییر مقدار جریان دریافت می کنند. همچنین در برق متناوب، جهت جریان به صورت مداوم و در لحظه بارها عوض می شود. 

در واقع در یک موج سینوسی، جریان در اوج قرار می گیرد، سپس کاهش می یابد و به صفر می رسد. بعد از آن در جهت منفی تا اوج پیش می رود و مجددا به صفر باز می گردد. این نمودار دائما تکرار می شود. حال متناسب با همین جریان در جهت منفی، مثبت یا صفر، نیروی تولیدی توسط سیم پیچ الکترومغناطیسی یک موتور جریان متناوب نیز کاهش یا افزایش می یابد.

موتور تکفاز AC

این نوع از موتورهای جریان متناوب، معمولا در کاربردهای کوچک و ساده استفاده می شوند و قیمت پایین تری نسبت به سایر انواع دارند. موتورهای تکفاز دارای یک سیم پیچ اصلی و یک سیم پیچ کمکی عمود بر سیم پیچ اصلی هستند. این موتور ها در هنگام خرید به دو دسته رله ای (تک خازن) و کلاچ دار(دو خازن) دسته بندی می شوند. موتور های تک فاز در هنگام راه اندازی با نصف گشتاور نامی خود کار می کنند. در مدل رله ای ما همچنان این ضعف را داریم. در موتور تک فاز دو خازن کلاچ دار با اضافه شدن خازن در هنگام راه اندازی تا حدی این مشکل رفع می شود، اما به نسبت رله ای ها قیمت بالاتری هم دارند.

موتور سه فاز AC

متداول ترین و محبوب ترین نوع موتورهای جریان متناوب، موتور سه فاز AC است. این موتورها از منبع تغذیه سه فاز استفاده می کنند و در صنعت و کاربردهای تولیدی و صنعتی بسیار پرکاربرد هستند. 

از نظر ساختار و نحوه عملکرد، موتورهای سه فاز شباهت هایی انکارناپذیری به موتور تکفاز دارند. اما ساختار، تعداد سیم پیچ ها، منبع تغذیه و میدان الکترومغناطیسی در آن ها به گونه ای است که خروجی موتورهای سه فاز تقریبا ۱٫۵ برابر موتورهای تکفاز است. 

الکتروموتورAC

موتور سنکرون جریان متناوب

موتور AC سنکرون نوع دیگری از موتورهای جریان متناوب است که در آن سرعت ثابت است و مستقل از بار است. یعنی تغییرات بار تأثیری بر روی سرعت موتور ندارد. نکته مهم دیگری که باید درباره موتورهای سنکرون به آن ها اشاره کنیم، سلف استارت (خود راه انداز) نبودن آن ها است. 

این دقیقا برخلاف موتورهای سلف استارتر است که در آن ها منبع تغذیه مستقیما به استاتور متصل می شود. در یک موتور سنکرون، چرخش شفت دقیقا در همان فرکانس منبع جریان است. 

موتور رلوکتانس Reluctance

موتور رلوکتانس، موتور جریان متناوبی است که با مقدار دقیق میدان مغناطیسی دوار و بدون هیچگونه سرعت سنکرونی کار می کند. در این نوع، موتور برای کار کردن از رلوکتانس (مقاومت مغناطیسی) گشتاور استفاده می کند. گشتاور موتور توسط یک میدان خارجی تامین می شود که یک میدان داخلی روی دستگاه ایجاد می کند. برای ایجاد گشتاور رلوکتانسی باید حول محورها در زوایایی نسبت به زوایای قطب های احتمالی میدان بیرونی کشیده شود. 

موتور AC هیسترزیس

روتور موتورهای هیسترزیس مهم ترین عامل ایجاد تمایز و تفاوت میان این نوع و سایر انواع موتورهای جریان متناوب است. روتور این نوع حاوی مواد نیمه دائم مغناطیسی است. گشتاور در یک موتور هیسترزیس توسط شار مغناطیسی به جای مانده از نیروی مغناطیسی خارجی ایجاد می شود. 

در واقع گردابی بودن جریان است که در موتورهای این چنینی، باعث تولید گشتاور موتور می شود. این موتورها مقادیر دقیقی از سرعت را با لرزش و نویز کمتر ارائه می دهند. هسته این موتورها از مواد غیر مغناطیسی با لایه ای از مواد مغناطیسی مخصوص ایجاد شده است. حلقه (به دور هسته) موتورهای هیسترزیس معمولا از کروم یا فولاد ساخته می شود. 

موتور دفعی Repulsion جریان متناوب

موتور دفعی یا ریپلیشن نوعی موتور جریان متناوب است که با نیروی دافعه ی میان قطب های همسان کار می کند. این موتور علاوه بر استاتور و روتور دارای یک مجموعه جاروبک کموتاتور است. روتور این نوع از موتورهای AC، یک سیم پیچ  DC دارد که مانند موتور DC ها با استفاده از جاروبک های کربنی که روی خودشان اتصال کوتاه شده اند، به کموتاتور متصل می شود. 

حال با اتصال کوتاه شدن روتور، توان استاتور به وسیله ترانسفورماتور جذب روتور می شود. به طور کلی دلیل و اصل اساسی عملکرد این نوع از موتورهای جریان متناوب این است که قطب های N و S سایر قطب های مشابه خود را دفع می کنند. 

2 thoughts on “الکتروموتور AC

  1. manager.b says:

    سلام دوست عزیز
    دو نوع الکتروموتور AC داریم: القایی و سنکرون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *